MAKALELER

Sporcu Ailesi Olmak II


Çocuğunuzla Güçlendirici Konuşmalar Yapmak
Sporcu Ailesi Olmak – Ebeveynlere Öneriler

Güçlendirici Konuşmalar

İnsanların birbirleri ile arkadaş olmalarını sağlayan neler olabilir diye düşündüğümüzde aklımıza pek çok şey gelmektedir. Arkadaşlarımızla birlikte vakit geçirmekten keyif alırız, peki nedir bizim onlarla birlikteyken yaptıklarımız? Konuşuruz, birbirimizi dinleriz. Yapılan sohbetler, insanları birbirlerine bağlayan yapışkanlar gibidir, güçlü bir ilişkinin temelinde karşılıklı konuşmalar vardır. İlişkiler, taraflar arasındaki iletişimin kalitesi ile değerlendirilir ve en bilinen iletişim şekli konuşmalardır. Çoğu anne baba, kendilerinin işini konuşmak, çocuklarınınkini de dinlemek olduğunu düşünerek, önemli bir yanılgıya düşerler. Bu düşüncenin yalnızca yarısı gerçektir, işlerinin kalan kısmı da, çocuklarının anlattıklarını dinlemektir. Bir ebeveynin çocuğu ile gerçek anlamda konuşması ve onu gerçek anlamda dinlemesi çok önemlidir.

Çocuklarınızla yaptıkları sporla ilgili konuşmanız için birkaç öneri…

  1. Hedefinizi belirleyin—Eşit iki tarafın konuşması: Sohbet, eşit iki taraf arsında yapılır. Krallar saray çalışanları ile sohbet etmezlerdi, onlara emirler verir ne yapmaları gerektiğini söylerlerdi. Çocuğunuzla spor konusunda sohbet etmeye hazırlanın ve kendinize, sporun sizin işiniz olmadığını, onun uğraşı olduğunu hatırlatın. Tek amacınızın onu desteklemek olduğunu hatırlayın ve onun yanında olduğunuzu gösterin. Hedefiniz, daha iyi bir sporcu olmak için neler yapması gerektiğini öğütlemek olmasın. Çocuğunuzla eşit konumlarda sohbet etmek olmalı.
  2. “Başka neler oldu?” yaklaşımını benimseyin: Dinlendiğimizi hissettiğimiz zaman, kendimizi açarız, anlatırız, paylaşırız, daha yaratıcı ve üretken hale geliriz. Çünkü fikirler içimizde, zihnimizde oluşur ve sonra gerçek hayata geçer. Çocuğunuzdan daha fazlasını dinlemek istediğiniz, onu merak ettiğinizi hissettirecek bir tutuma sahip olun (Ne söyleyeceğini gerçekten duymak istiyorum). Sonra onun söylediklerini dinleyin, aynı fikirde olmasanız da hedefiniz onu dinlemek olmalı.
  3. Dinleyin! Yaptığı sporla ilgili konuşup, yorumlar yapmaktan çok dinleyin. Bu bir karşılıklı sohbet unutmayın, yaptığı spor hakkında konuşuyor olmasını istiyorsunuz, daha fazlasını değil. Söylemek istediklerinizi başka zamana saklayın.
  4. Açık-uçlu Sorular Kullanın: Bazı sorular tek kelimelik cevapların verilmesine neden olur. “Bugün okul nasıldı?” “İyi.” Hedefiniz çocuğunuzun uzun uzun konuşması olmalı, böylelikle düşünerek uzun cevaplar verebilmesini sağlamış olursunuz.
    • “Bugünkü antrenmanın / maçın en keyifli yanı neydi?”
    • “Ne işe yaradı?”
    • “İyi gitmeyen şeyler nelerdi?”
    • “Sana ileride de yardımcı olabilecek neler öğrendin?”
    • “Bir dahaki maça kadar, ağırlıklı olarak ne üzerinde çalışmayı düşünüyorsun?”
  5. Çıkardığı dersler ve kişiliği ile ilgili konularla ilgili de konuşun: “Sana başka alanlarda da yardımcı olabilecek neler öğrendin bu hafta antrenmanda?” Tüm oyunu görmüş olsanız da, amacınız çocuğunuzu oyun hakkında, onun gördüğü açıdan konuşmaya teşvik etmek olmalı.
  6. Onu dinlediğinizi gösterin. Sözel olmayan yollarla, çocuğunuza onu dinliyor olduğunuzu gösterin. O konuşurken, onunla göz kontağı kurmanız, başınızı sallamanız, dinleme sesleri çıkarmanız (hmm, ilginç, ee… vb.)Onu dinlemek, çocuğunuza verebileceğiniz en büyük hediyelerden biri!
  7. Zamanı çocuğunuzun belirlemesine özen gösterin: Çocuğunuzun konuşmaya hazır olduğu zamanı kollayın. Maçın hemen ardından, olan bitenle ilgili konuşmaktansa, çocuğunuzun konuyu açmasını beklemek daha iyidir. Erkek çocukların konuşmaya başlaması, kızların başlamasından daha uzun sürebilir, ancak önemli olan konu, çocuğun hazır olmasını beklemektir. Konuşmanın uzun süresi, etkili olduğunu göstermez, çocuğunuz kısa bir değerlendirmeyi tercih edebilir, aksi bir durum için onu zorlamayın. Konuşma konusunda yapacağınız zorlamalar da, eğer bundan hoşlanmıyorsa, kaçınmasına neden olacaktır. Ayrıca, sessizlikten korkmayın. Çocuğunuz eninde sonunda bir şeyler söylemeye başlayacaktır.
  8. Birlikte yaptığınız bir aktiviteyle birleştirin. Bazen bir konuşmayı başlatmanın en iyi yolu, çocuğunuzun yapmaktan keyif aldığı bir uğraş sırasında olur. Başka bir oyun oynarken, en son gittiği antrenmandan, ya da en son oynadığı maçtan konuşmaya başlamak genellikle çok kolaydır. Bu yöntem özellikle erkeklerde çok işe yarar.
  9. Keyif: Çocuğunuza “Hadi anlat bakalım, başka neler oldu?” soruları ile daha fazlasını anlattırmanın en önemli nedeni, onun sizinle konuşmaktan hoşlanıyor olmasıdır, özellikle ileriki yıllarda göreceksiniz ki, çocuğunuzun sizinle sohbet etmekten keyif almasından daha önemli bir şey yoktur.

Bu yazı Filiz Kaya Ataklı tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com