MAKALELER

Yazdan Okula

Tatilden sonra okula dönüş psikolojisi
Okula Dönüş

Okulun zaten nasıl bir yer olduğunu bilen ve seven çocuklar için bile yazın getirdiği rahat havadan çıkmak zor olmaktadır. Okulların açılmasına kısa bir süre kala yaz boyunca sayıkladıkları “Ben okulumu çok özledim” cümlesinden bile eser kalmaz. İşte bu durumlar için size birkaç öneri…

Bağlantılar kurun: Çocuğunuzla birlikte sınıftaki diğer çocukların listesini yapın. Böylelikle hem arkadaşlarını hem de onlarla birlikte geçirdiği keyifli zamanları hatırlayacaktır.

Anılarınızdan bahsedin: Uzun yaz tatilinin ardından okula yeniden döndüğünüz günlerle ilgili anılarınız, çocuğunuzun da olumlu yaklaşımlara sahip olmasını sağlayacaktır.

Kıyafet provaları yapın: Yepyeni kıyafetini tekrar tekrar giymek çocuğunuzun okul motivasyonunu arttıracaktır; hele ki kıyafetleri istediği şekilde alır ve üstüne uygun yaptırırsanız…

Birlikte alışveriş yapın: Kalemlerinden kalem kutusuna, sırt çantasından çoraplarına kadar okul eşyalarını onun seçmesine izin verin.

OKUL SABAHLARINI KOLAYLAŞTIRMANIN YOLLARI

1 – Hazır olun: Bir gece öncesinden yapılması gereken tüm hazırlıkları tamamlayın. Geç kalmanıza neden olabilecek tüm ayrıntıları önceden hazırlayın: okul çantası, kıyafeti vb.

2- Herkesten erken kalkın: Böylelikle koşuşturmaca başlamadan duşunuzu alıp, kahvenizi içebilir, diğerleri uyandıktan sonra da her şeyi kontrol altında tutabilirsiniz

3- Rutin oluşturun: Çocuğunuzun yüzünü yıkama, diş fırçalama, kahvaltı etme, kıyafetini giyme gibi hazırlıklarını her sabah aynı sıra ile yapmasını sağlayın.

4- Tartışmalardan uzak durun: Her sabah yapılması gereken işlerle ilgili gerginlik yaşamamaya özen gösterin. Geç kalınan bir sabahta, sofra toplanmadan dışarı çıkılması bir günlük göz yumulabilecek bir durumdur

5- Önlemler alın: Kapıdan çıkarken göze çarpabilecek oyuncakları, spor malzemelerini ortadan kaldırın. Son an tartışmalara neden olabilirler.

6- Eğlenmenize bakın: Çocuğunuzun gününün iyi geçmesinin ilk kuralı, gülümseyen yüzler tarafından evden uğurlanmasıdır. İşler ne kadar ters giderse gitsin, gülümsemeyi ihmal etmeyin.

Bu yazı Filiz Kaya Ataklı tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com